dimarts, 13 d’abril del 2010
El bosó de Higgs
Res , ara com us vaig prometre unes referències al mític Bosó de Higgs i a deixar còrrer la imaginació.
El bosó de Higgs és una partícula elemental hipotètica massiva l'existència de la qual és predita pel model estàndard de la física de partícules. És l'única partícula del model estàndard que no ha estat observada fins al moment, però ocupa un rol important en l'explicació de l'origen de la massa d'altres partícules elementals, en particular la diferència entre el fotó (sense massa) i els bosons W i Z (relativament pesats).
Les partícules elementals amb massa i la diferència entre electromagnetisme (causat pels fotons) i la força feble (causada pels bosones/ W i Z) són crítics en molts aspectes de l'estructura microscòpica (i així macroscòpica) de la matèria. Amb això, si la partícula existeix, el bosó de Higgs tindria un enorme efecte en la física i el món d'avui.
Fins a 2008, cap experiment ha detectat directament l'existència del bosó de Higgs. El mecanisme de Higgs, el que dóna massa al vector bosó, va ser teoritzat en 1964 per Peter Higgs, François Englert i Robert Brout que treballaven en les idees de Philip Anderson, i independentment per G. S. Guralnik, C. R. Hagen i T. W. B. Kibble.[1] Higgs va proposar que l'existència d'una partícula escalar massiva podria ser una prova de la teoria, un comentari afegit a una carta a la revista Physical Review.[2][3] Steven Weinberg i Abdus Salam van ser els primers a aplicar el mecanisme de Higgs a la ruptura espontània de simetria electrofeble. La teoria electrofeble prediu a una partícula neutra la massa de la qual sigui no molt llunyana de la dels bosons W i Z.
Un article boníssim :
http://www.portaleureka.com/revista/fisica/40-boso-higgs
I Un altre
http://www.maikelnai.es/2009/10/14/y-si-el-boson-de-higgs-viajase-en-el-tiempo-para-sabotear-su-propio-descubrimiento/
Subscriure's a:
Missatges (Atom)